طرز تهیه آهک
از دیدگاه كلی به ٣ صورت میتوان آهك را به عمل آورد.
- روش سنتی
- روش صنعتی (ماشینی)
- تهیه آهك از ماسه بادی
روش سنتی
در این روش در محل وجود معدن آهک حفرههایی ایجاد میكردند و نهایتاً زمین جای كوره را كمی گود كرده و در آن بته و سنگ آهك را لایه لایه رویه هم میچیدند و روی آن را با گل میگرفتند و كوره را از پائین آتش میكردند. روی آهك و خاكستر را مرطوب نگه میداشتند. این كار باعث میشد سنگ آهك به نقطه ذوب خود برسد و همچنین رطوبت باعث شكفته شدن آهک میشود، آهك بصورت مایع از حفرههای زیرین خارج میشود.
روش صنعتی (ماشینی)
در این روش سنگها را از معادن با سایزهای بزرگ داخل بونكر میریزند، زیر بونكر دستگاهی به نام feeder وجود دارد كه سنگها را به سمت داخل هدایت كرده، با تناژ مشخصی وارد سنگ شكن فكی میكند. در این قسمت سنگها به قطر بین ٢٠ تا ٣٠ سانتی متر تبدیل میشوند. تسمه نقالههایی كه از پائین به بالا در حركت هستند، مواد حاصله را داخل بونكر دیگر میریخته، مواد از بونكر دوم وارد feeder كه زیر بونكر است، شده و از آنجا به سنگ شكن چكشی منتقل میشوند. خروجی این قسمت سنگهایی با سایز بین ٥ تا ۱۲ سانتی متر است. مجدداً مواد حاصله توسط تسمه نقالههایی وارد سرند میشوند. در اینجا خاک از سنگها توسط سرند جدا میشود. سپس باقیمانده مواد وارد skip بالابرهای خاص شده و از بالا توسط دریچههای هیدرولیك به كوره منتقل میشوند.
تهیه آهک از ماسه بادی
با آنكه ایران دارای منابع بسیار زیاد سنگ آهک است، در برخی نقاط مانند خوزستان و كناره شمالی خلیج فارس و دریای عمان به میزان فراوان ماسه آهكی وجود دارد. ماسه آهكی را نیز میتوان مانند سنگ آهك پخت و تبدیل به آهك زنده كرد، و با روش معمول آهک شویی، آهک آبدیده را از ناخالصیها جدا نمود. این آهک شكفته را میتوان در ساختن ملات ماسه – آهک و شفته آهكی مصرف كرد. آهک شكفته پخته شده از ماسههای آهكی دارای ویژگیهای معمولاً آهک است. بررسیهای انجام شده نشان دادند كه ماسه بادیهای مناطق فوق دارای ماسه بادی آهكی زیادندكه پختن آنها به منظور بدست آوردن آهك میتواند اقتصادیتر از حمل آهك باشد. آهكی كه بدین روش بدست میآید، میتواند برای ساختن ملات ماسه – آهكی و شفته آهكی مصرف شود.
دیدگاه خود را وارد کنید